Har du lige 15 minutter til at fordybe dig?

Forleden så jeg et indslag i Go’morgen Danmark, hvor værten og en gæst gennemgik apps til telefonen, som kan hjælpe os til fordybelse. Med udgangspunkt i den fornuftige præmis, at litteraturen netop kan hjælpe os til fordybelse, blev et par litteraturapps præsenteret. Blandt andet én, hvorigennem man kan høre resuméer af fagbøger, så man ikke behøver læse hele bogen.

Det er en udmærket idé, hvis man vil orientere sig i et udvalg af information eller blive introduceret til en bog – som gæsten også pointerede. Desværre satte programmet en overskrift om “fordybelse” på indslaget. At hævde, at der er tale om fordybelse, når vi presser en bog igennem høretelefonerne på 15 minutter, mens vi alligevel er for eksempel på vej til arbejde – for at undgå at bruge fire timer på at læse hele bogen – tror jeg er et passende, men alarmerende billede på, at vi har skabt et samfund, hvor vi selv har vanskeligt ved at følge med.

Er det ikke bedre end ingenting?

Da jeg harcelerede over indslaget over frokost på arbejdet, spurgte en bekendt mig, om det da ikke var bedre end ingenting at lytte til et resumé af en bog, når vi alligevel er på farten. Og jo, det er det da sikkert. Men ikke for fordybelsen.

At klemme et kvarters podcast eller lydbog ind på vej til arbejde er en god måde at få lyttet til noget på, som man ellers oplever ikke at have tid til. På den måde kan man være opdateret – og det føler de fleste af os jo, at vi skal være, på alt og alle.

Så hvad er det egentlig, jeg harcelerer over?

Er et liv på overfladen …

Jeg lytter selv altid til enten podcasts eller lydbøger, når jeg er på vej fra et sted til et andet på cykel. For det er en effektiv måde at nå at få ”gennemført” mit podcast-feed uge efter uge. Men jeg kan ikke påstå, at jeg på den måde fordyber jeg mig i noget som helst. Jeg får bare presset noget mere ind i en dag, hvor jeg ellers ikke kan finde tid til det. Men er det i bund og grund godt?

Det er i hvert fald en måde at omgås med det samfund, vi har skabt os – hvor vi hele tiden har noget, vi skal nå, noget vi halser efter. Men når vi gør det, forbliver vi på overfladen, hvor alting bare bliver gjort, og vi ikke engang altid når at tænke og mærke efter. Og er det virkelig dér, vi har lyst til at være, er det dér, vi har det bedst? Når pulsen banker i halsen, uret tikker i ørene, og kalenderen minder os om den næste aftale, vi skal nå, det næste møde, at børnene skal hentes, at vi skal købe ind osv.?

… et godt eksempel at sætte?

I adskillige år er det blevet diskuteret, om fordybelse skal på skemaet i folkeskolen. Fordi vi åbenbart har erkendt, at det vil være bedst for vores børn, hvis de har mulighed for at fordybe sig. Og fordi vi åbenbart har erkendt, at vi har skabt en hverdag for dem og for os selv, der ikke giver plads til fordybelse – medmindre vi forcerer den. Så i stedet for kun at opfinde og downloade nye apps til at omgås med det her samfund, bør vi måske overveje, hvordan vi har indrettet samfundet? I det mindste kan vi voksne vel selv gå forrest og være bedre eksempler for vores børn – hvorfor skal de tro, at de ikke behøver halse rundt, når vi gør det?

At lytte til podcast og lydbøger på farten er gode måder at holde sig opdateret på. Men det har intet at gøre med fordybelse.

Hvad vi kan fordybe os i, er meget individuelt. For mig er fiktionen et sted, hvor jeg kan fordybe mig i andre menneskers fortællinger og enten glemme mig selv for en stund, spejle mig og blive klogere på mig selv eller blive konfronteret med andre menneskers perspektiver. Eller måske snarere både og end enten eller.

Uanset hvad bliver jeg klogere og finder ro. Dér kan jeg dykke ned under overfladen og tage en pause fra alt det, der bimler og bamler, fra det, der får så mange af os til at føle sig utilstrækkelige, så vi må sætte tempoet op – fra alt det, der gør, at så mange lider af stress.

Leder du efter fiktion, du kan fordybe dig i?

Vi anbefaler skønlitteratur, tv-serier og film. Bliv inspireret til din næste fiktionsoplevelse, eller deltag i vores arrangementer for at begynde samtalen med andre om værkerne og deres temaer.

Litterære anbefalinger

Vores litterære anbefalinger præsenterer dig for nye værker og gør din vej ind i dem nemmere. Vi håber, du vil læse med!

Serie-anbefalinger

Tv-seriers lange format egner sig til komplicerede fortællinger og komplekse karakterer. Vi anbefaler dig de største serieoplevelser.

Abonner
Få en notifikation når...
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer