Sjældent har en fortælling om vestlige, hvide mænd være så forfriskende

Looking

Kan ses på HBO

Friends, New Girl, How I Met Your Mother, Girls og Sex and the City. Ja, utallige tv-serier har vennegrupper som deres narrative omdrejningspunkt. Men uanset gruppernes kønsmæssige sammensætning har de ofte det til fælles, at personerne overvejende er heteroseksuelle. I den amerikanske tv-serie Looking består vennegruppen dog overvejende af homoseksuelle mænd, og serien skildrer vennernes helt almindelige hverdag i San Francisco med arbejde, ambitioner og den evige jagt på kærlighed. Det hele er meget ”hverdagsagtigt” – alligevel er Looking en forfriskende oplevelse og en vigtig serie.

I Hollywood har det ofte været sådan, at en homoseksuel karakter skulle være hovedpersonens sjove ven og et skørt indslag for at bekræfte en heterocentrisk forestilling om den homoseksuelle stereotyp.

Men i dramakomedien Looking indtages hovedrollerne af tre homoseksuelle mænd i 30-40-årsalderen, som hverken er unormalt skøre eller karikerede. Derimod er Patrick, Dom og Augustin drømmende, forvirrede og længselsfulde – nok i lighed med mange i den alder.

Serien er optaget af mange af de samme temaer, som de fleste andre komedieserier: parforhold, karriere og sex – altså ”voksenidentitet”. Én ting er dog anderledes i Looking, og det er, at den identitet, karaktererne søger, er præget af mange års tabuisering af deres seksualitet. Det har sat sine spor i dem alle, og karaktererne har alle en bagage at bære.

Men bagagen får dem ikke til at holde sig tilbage. I Looking er homoseksualitet normen, og karaktererne skal ikke forklare deres seksualitet, ligesom heteroseksuelle karakterer aldrig skal forklare eller forsvare deres seksualitet.

Det normale er nyskabende og forfriskende

I Looking bliver homoseksualitet ikke gjort til en politisk udfordring og (især) heller ikke til en social udfordring. For nok kigger aids-spøgelset frem en gang imellem, og som nævnt bærer karaktererne også en bagage med sig om det vanskelige ved at springe ud. For eksempel forelsker Patrick sig i latinamerikaneren Ritchie, som kommer fra et socialt miljø, der ikke bare lige har accepteret hans seksualitet. Men så fylder den historie heller ikke mere. Desværre. For Ritchies fortælling og karakter er en interessant, tiltrængt og nuancerende tilføjelse til seriens miljø i den overvejende hvide, øvre middelklasse, hvor homoseksualitet snarere end at være en social og politisk udfordring er præmissen for karaktererne.

For omkring hovedpersonerne er de fleste bikarakterer også homoseksuelle – det er normen, det er normalt, og paradoksalt nok var det normale forfriskende, da tv-serien kom ud. Og sådan virker den stadig her seks år efter.

Det er forfriskende, hvordan samtalerne i serien – bramfrit – går i ring omkring banaliteter og forskellige emner – om det, der optager de fleste af os uanset køn og seksualitet. Samtalerne handler om kærlighed, dating og sex – emner, som populærfiktionens karakterer længe har talt om fra et heterocentrisk udgangspunkt. Særligt glimrer behandlingen af sex i Looking, fordi den – igen paradoksalt nok – ikke påkalder sig opmærksomhed: Karaktererne taler om sex (og dyrker det), som vi andre taler om det. Det er liderligt, kærligt, angstprovokerende og nødvendigt!

Det er ikke de store dramatiske handlingsbuer, der præger Looking. Eksempelvis optager homofobi og hadforbrydelser ikke serien. Det gør derimod det hverdagslige, og tv-serieformatet egner sig godt dertil. For formatet giver tid til at kredse om alt det trivielle, til det genkendelige og til de dagligdagssnakke, der fylder i det virkelige liv. Og det trivielle og genkendelige er netop det, Looking skildrer så fint. Tv-serien fortæller om helt almindelige menneskers op- og nedture og jagt på det liv, vi i de vestlige storbyer får fortalt er det væsentlige.
Uanset vores køn og seksualitet.

Del din oplevelse med os

Har du set Looking? Hvad synes du om den? Vi vil rigtigt gerne høre om din oplevelse – skriv en kommentar nederst på siden, send os en mail eller skriv til os på de sociale medier.

Abonner
Få en notifikation når...
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer