I vores bestræbelser på at fokusere på det store billede, risikerer vi at overse den lille detalje. Her er den lille detalje dig.

I May Destroy You

Kan ses på HBO Nordic

I May Destroy You handler om ødelæggelse. Om det, der går i stykker i os mennesker, hvis vi bliver udsat for overgreb fra andre mennesker. Men serien handler også om oplysning og opbygning. For den oplyser os om, hvordan overgreb kan have forskellige udtryk, og den skildrer, hvor hårdt det er for os at bygge os op igen – men også, at det kan lade sig gøre.

Hovedpersonen i I May Destroy You er den unge britiske kvinde Arabella. Hendes forældre er fra Ghana, men Arabella er selv vokset op i London, hvor hun stadig bor. Ved seriens begyndelse er hun dog på skriveorlov i Italien. Arabella er nemlig forfatter, og med rejsen til Italien var det meningen, at hun skulle skrive på opfølgeren til sin debutbog ”Chronicles of a Fed Up Millennial”.

Men da tiden i Italien, hvor hun primært har festet og forelsket sig i den italienske fyr Biagio, lakker mod enden, vender Arabella mere eller mindre tomhændet hjem til sine agenter, der ellers forventningsfuldt ser frem til hendes næste manuskript. Men heller ikke hjemkomsten til London får Arabella til at rette fokus mod manuskriptet. I stedet går hun i byen den første nat tilbage i byen, og det bliver skæbnesvangert for hende.

Hun bliver bedøvet og voldtaget.

En kaskade af seksuelle overgreb – på kvinder og mænd

Da Arabella vågner dagen derpå, kan hun ikke huske nattens frygtelige hændelser. Men fragmenter af forløbet trænger glimtvist ind i hendes bevidsthed som en række hvinende flashbacks, der varsler, at hun har været udsat for noget forfærdeligt – et sløret glimt af en mand, der står bøjet over hende og banker sin krop mod hendes, stønnende og svedende.

Langsomt går det op for Arabella, at de faretruende erindringsglimt fra aftenen før faktisk er virkelighed. Men først efter at hun har søgt på YouTube efter videoer, som kan forklare, hvordan umiddelbart uigenkendelige minder kan opstå i hjernen. Først da hun har besluttet sig for at anmelde hændelsen, går det for alvor op for hende, hvad hun har været udsat for. Og så bryder hun sammen. Hidtil har hun benægtet det over for sig selv, og skammen er så stor for hende, at hun ikke kan tage ordene ”overgreb” eller ”voldtægt” i sin mund (S1/E2).

På politistationen bliver hun taget godt imod og behandlet med stor seriøsitet af to kvindelige efterforskere, der oplyser Arabella og hendes veninde Terry om, at seksuelle overgreb ikke blot drejer sig om voldtægt. Overgreb kan have forskellige udtryk, og i de følgende afsnit påtager serien sig at nuancere begrebet ”sexual assault”.

Det viser sig, at Terry få måneder forinden er blevet narret til at have sex med to mænd på samme tid under falske præmisser. Og Arabella bliver kort tid efter sin anmeldelse udsat for endnu et overgreb, da en mand, hun har sex med, tager kondomet af under akten uden hendes vished og samtykke. Men ikke nok med det. Også Arabellas ven Kwame bliver udsat for et overgreb.

Kwame er homoseksuel og aktiv på dating- og sex-appen Grindr. Han omfavner sin seksualitet, springer fra den ene partner til den næste, men frimodigheden lider et voldsomt knæk, da han bliver udsat for et seksuelt overgreb. Men mens Arabella oplevede at blive taget seriøst af myndighederne og modtager stor støtte, da hun går ud og fortæller sine historier offentligt, så er Kwames oplevelse diametralt modsat.

Da han beslutter sig for at anmelde sagen, er den mandlige betjent på politistationen tydeligt utilpas over situationen. Betjenten har vanskeligt ved at tage Kwame seriøst, han stiller upassende spørgsmål og ser ikke Kwame i øjnene. Dermed viser I May Destroy You en interessant vinkel på seksuelle overgreb: I samfundet er der generelt en voksende bevidsthed om, hvor omfangsrigt og omfattende begrebet seksuelle overgreb er, at det ikke må ske, og at vi skal have belyst visse problematiske tankemønstre. Men denne bevidsthed angår i overvejende grad overgreb på kvinder. Hvad med når overgrebene sker på mænd?

Fiktionen giver et sprog og starter samtaler

I May Destroy You skildrer, hvor lidt vi ved om, hvad seksuelle overgreb er. Selv meget køns- og seksualitetsorienterede personer som Arabella og hendes omgangskreds kender ikke nuancerne af, hvad overgreb kan være, og de kender ikke deres egne rettigheder. Men det problem tager serien op, og den kan bestemt gøre os alle klogere.

Derudover giver den et sprog til noget, der kan være vanskeligt at tale om. Det viser serien, da Arabella først selv ikke vil tage ordet ”assault” i sin mund og i stedet forsøger at fortrænge, at det er det, hun er blevet udsat for (S1/E2).

Ydermere forsøger hun at overbevise sig selv om, at det, hun har oplevet, ikke er så slemt i et større perspektiv. Hun hvisker igen og igen til sig selv, at der er krig i Syrien, at børn sulter, og at ikke alle har en iPhone (S1/E4). Som om hun forsøger at holde sin angst og frygt på afstand og minde sig selv om, at hun ikke har grund til at være vred og ked af det. Men som Arabellas psykolog siger til hende:

”Sometimes when we try our best to see the big picture, we lose sight of the little one altogether. The little detail here is you.” (S1/E4).

I denne del af verden er det afgjort sundt at blive bedre til at se udad og ikke altid bare indad. For blikket ud på verden vil vise, at der foregår ting derude, som betyder, at mange mennesker andre steder har langt værre livsvilkår end de fleste af os i den vestlige verden. Men det betyder ikke, at vi ikke kan føle smerte her, og at det ikke er i orden at være ked af det her.

Særligt når smerten først har ramt, nytter argumentet om, at andre mennesker andre steder i verden har det værre, formentlig ikke meget. Arabellas smerte er reel. Og den forsvinder ikke, fordi andre mennesker andre steder også har det svært. Der skal noget andet til, og hvad det kan være – samt hvad det ikke er – skildres i I May Destroy You.

Serien er fuld af vigtige tematikker. Ikke mindst også raceproblematikker, ligesom serien derudover behandler andre kønsmæssige og seksuelle udfordringer og overvejelser end dem, jeg har nævnt her. Men dem må du selv se serien for at finde og blive stimuleret af. For det bliver man. Stimuleret. Og oplyst!

I I May Destroy You ”blurred lines”, ingen gråzoner.

Del din oplevelse med os

Hvis du har set I May Destroy You og den vækker genkendelse vil vi meget gerne høre om din oplevelse. Også gerne bare om din oplevelse af serien. Du kan skrive en kommentar nederst på siden, i en mail til os eller via vores sociale kanaler. Samtale styrker.

Abonner
Få en notifikation når...
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer