Det Danmark du kender – eller burde kende
Det Danmark du kender af Peder Frederik Jensen
Danmark er et af de lande i verden, hvor den sociale ulighed er mindst. Det er ikke et ualmindeligt udsagn at høre. Det betyder dog ikke, at der i Danmark ikke er stor social ulighed blandt både befolkningsgrupper og geografiske områder, og netop det handler Peder Frederik Jensens samtidsroman Det Danmark du kender om. Romanen giver et gribende indblik i et område i udkanten af Danmark, der kæmper med at hænge sammen: De sociale udfordringer nedarves gennem generationer, pengene er få og folk flytter derfra ind til de større byer. Dér, i de større byer, udvandes fortællingen om de områder, der ligger tilbage; udfordringerne negligeres med udsagn som det, der indledte denne anbefaling. På den måde hører vi sjældent om den del af Danmark, Peder Frederik Jensen skriver om. Og i hvert fald ikke i form af en fortælling, som den forfatteren formår at formidle. Romanens land er ikke det Danmark, vi nødvendigvis kender. Men det kan vi komme til!
Det Danmark du kender er et portræt af Lolland som en repræsentant for det lidet flatterende udtryk ”udkantsdanmark”. Portrættet tegnes gennem fire karakterer, der er protagonist i hver sin del af romanen; og hvis historier fortælles, og hvis tilværelse udfoldes gennem denne.
Vi møder den unge Niels, hvis mor prostituerer sig for at forsørge ham og hans søskende. I den anden ende af samfundets sociale stige befinder Morten sig; den socialdemokratiske borgmester, der rækker ud efter en plads i Danmarks kommende regering og som sine kolleger tænker mere på genvalg end på at forbedre samfundet, samt Mortens elskerinde, Sigrid, der kunne tjene store penge i en konsulentstilling i byen, men har valgt at forsøge at få gang i det lollandske lokalsamfund med økologisk landbrug og gårdbutik. Det viser sig dog at være svært at få økonomisk opbakning til idéen– for kunderne er i storbyerne. Den sidste karakter, Frank, er en filosoferende lastbilchauffør, hvis skæbne vikles sammen med de tre øvrige karakters, da han bliver vidne til en voldsom trafikulykke: Beruset og i en stærkt emotionel tilstand brager Morten ved et uheld ind i Niels med sin bil!
Det Danmark vi bør kende
Romanens titel stammer fra det valggrundlag, Socialdemokratiet gik til valg på i 2015. Her skrev de: ”Det er godt at bo i Danmark, uanset om man bor på landet eller i byen. Danmark er ét helt land. Sådan skal det blive ved med at være”.
Det udsagn, den oplevelse, at Danmark uomtvisteligt er et helt land, hvor alle bor godt, er Det Danmark du kender en reaktion på, og romanen nuancerer udsagnet. Gennem de fire protagonister tegner romanen et portræt af et område af Danmark, der sjældent får taletid, og som vi andre sjældent tager os tid til at lytte til – hvorfor de fleste nok faktisk ikke kender ret meget til dette område. Men det kan vi komme til!
Fx gennem opsange som nedenstående, der gives af Morten til en ”ung liberal”:
Se verden fra et andet perspektiv
Det Danmark du kender er skrevet i en let, men også levende og fandenivoldsk tone. Det betyder dog ikke, at den er spor let at læse. For indholdet er gravalvorligt, tungt. På grund af den frygtelige ulykke, der vikler de fire protagonisters skæbner sammen, men særligt på grund af romanens skildring af social ulighed.
Karaktererne er alle vokset op i samme område, og som følge af romanformatet er der god tid til at fortælle, hvorfor området har udfordringer – frem for blot nu at kunne konstatere, at der er udfordringer. Som læser knuger maven sig ofte sammen under læsningen af denne roman. Ikke på grund af nøjagtige statistikker, men på grund af menneskelige fortællinger, skæbner:
Romanen nagler sig fast og gør indtryk
Selvom denne fortælling står i en roman, og vi derfor kan antage, at den er opdigtet, så findes der mennesker – i dette land – for hvem ovenstående vil vække genkendelse. For dem forsvinder fortællingen ikke, når de lukker bogen, og det gjorde den heller ikke for mig. Det gør nyhedsindslagene om selvsamme ofte, men ikke bøgerne. De bliver i mig. Fordi romaner har et langt format og virkemidler, herunder et kunstnerisk-æstetisk sprog og fortællemuligheder, der gør, at romaner kan fortælle fuldstændigt anderledes – mere tålmodigt og emotionelt – end fx journalistikkens genrer kan.
Vi tilbringer timer, dage, uger med romanerne. Ikke blot et par minutter under en halv times tv-udsendelse, som kort skal opsummere de væsentligste nyheder fra hele verden. Derfor fremstår karaktererne lige så lyslevende, hele og komplekse som virkelighedens mennesker. På den måde bliver de svære at ignorere, svære at glemme, og på den måde kan romaner få skæbner og områder, der ofte bliver glemt, til at lyse op. Det er det, Det Danmark du kender gør.
Og selvom lyset insisterende skærer i øjnene, kan vi ikke tillade os at lukke dem.
Har du lyst til at dele dine historie med os?
Har du læst Peder Frederik Jensens roman, eller har du ligefrem en personlig fortælling, der minder om noget i romanen? Så vil vi meget gerne lytte til dig. Skriv en mail, efterlad en kommentar herunder eller skriv til os via vores sociale medier.

