Fiktion virker i virkeligheden

Hos Virkelig Fiktion tror vi på, at fiktionsfortællinger kan række ud over deres egen fiktive verden og påvirke virkeligheden omkring værket. Alligevel har fiktionskunsten trange kår.

På denne side spidser vi pennen og deltager i debatten om fiktionskunstens potentiale og position i samtiden.

Yahya Hassan levede et kort, men begivenhedsrigt liv. Det liv kom der en dokumentar om i foråret 2021. I anledningen af årsdagen for hans død.

Sigende for mediernes generelle fokus på Yahya Hassan handler dokumentaren i høj grad om alt det, der foregik omkring den unge digter, og som intet havde at gøre med hans digteriske virke – alt det, der i dag står tilbage som den mest udbredte fortælling om Yahya Hassan.

Det er ærgerligt, at dét blev den mest udbredte fortælling. Det handler dette korte skriv om.

Fiktion udvider vores forestillingshorisont for, hvor meget der faktisk er muligt!

Kender du følelsen af, at visse forhold i tilværelsen med fordel kunne forandres? Har du nogensinde foreslået forandringer af de forhold, men blot fået at vide, at du bør affinde dig med dem – for sådan er omstændighederne nu engang?

Hvis du har, kan du med fordel læse fiktion og opfordre dem, der mener, at du må affinde dig med situationen, til at gøre det samme. For fiktion udvider vores forestillingshorisont for, hvor meget der faktisk er muligt!

Vi har verdens dårligste SoMe-strategi

“Skriv korte tekster, brug simple ord, skab blikfang med ‘What the fuck’-effekt. I skal fange og fastholde følgernes opmærksomhed på under to sekunder!”

Det undersøger jeg i to relaterede blogindlæg. Dette – det første af de to indlæg – handler om et litterært projekt af to danske forfattere, som gennem litteraturen forsøger at gå i dialog med behandlingssystemet om dets måde at møde patienter på. Dermed ønsker de at nuancere patienternes oplevelser og øge systemets forståelse for dem. Men hvad kan litteraturen bidrage med i den henseende?

Bliv lydhør med litteraturen – en buket af diagnoser

Litteraturen kan gøre os til dygtigere læsere. Men kan den også gøre os bedre til at lytte til hinanden?

Det undersøger jeg i to relaterede blogindlæg. I dette – det andet af de to indlæg – refererer jeg til to tekster, der begge skildrer patienter eller pårørendes møder med behandlingssystemer. I begge skildringer er kommunikationen uheldig og kan vise sig decideret sårende. Begge skildringer viser nemlig, hvordan ordudvekslinger og sociale situationer kan opleves vidt forskelligt fra forskellige perspektiver.

Bliv lydhør med litteraturen – litterær symptomoversættelse

Litteraturen kan gøre os til dygtigere læsere. Men kan den også gøre os bedre til at lytte til hinanden?

Det undersøger jeg i to relaterede blogindlæg. Dette – det første af de to indlæg – handler om et litterært projekt af to danske forfattere, som gennem litteraturen forsøger at gå i dialog med behandlingssystemet om dets måde at møde patienter på. Dermed ønsker de at nuancere patienternes oplevelser og øge systemets forståelse for dem. Men hvad kan litteraturen bidrage med i den henseende?

Hvis sproget ikke rækker, så søg ord i litteraturen

Har du nogensinde haft svært ved at artikulere noget, du ellers har følt meget stærkt eller oplevet som skelsættende for din tilværelse?

Denne tekst omhandler bøger af to forfattere, der begge mistede deres sprog, da de oplevede dybe personlige kriser. Men de to forfattere genfandt begge sproget, begyndte at beskrive deres oplevelser, og begge fandt de med sproget en måde at lære at leve med de følelser, oplevelserne affødte. Men det er ikke kun dem – forfatterne selv – der kan nyde godt af deres beskrivelser. Det kan vi andre også.

Er jeg for dum til litteraturen?

Vi sidder på rad og række foran læreren. Han står oppe ved tavlen og læser højt af en passage fra et digt. Om lidt vil han bede nogen i klasseværelset om at sige noget om digtet. Min mave vrider sig, og jeg sveder. Ikke fordi jeg er syg, men fordi jeg er nervøs. Nervøs for, at læreren om lidt vil bede mig om at sige noget. Mon du kan genkende min nervøsitet?

Stemmer, der strømmer i familien​​, del 2: Hvordan bøgerne kom ind i mit liv

Når jeg tænker tilbage til min barndom, er dét med at være mere eller mindre omgivet af bøger, nærmest en selvfølge. Ikke at mine forældre var ´boglige´, men i mit barndomshjem var der en ret stor reol fuld af bøger. Og det stod jo én frit for at gå på opdagelse i dem.

Stemmer, der strømmer i familien, del I: Min bedstefars bøger

Har du nogensinde tænkt på bøger som stemmer, der påvirker og former os – som stemmerne af de personer, vi omgiver os med gør? Forleden var jeg med til at flytte alle mine bedstefars bøger. Og det fik mig til at tænke på, hvordan bøgerne har formet hans liv og dermed min mors liv. Og mit liv.

Har du 15 minutter til at fordybe dig?

Jeg lytter altid til enten podcasts eller lydbøger, når jeg cykler. For det er en effektiv måde at nå at få ”gennemført” mit podcast-feed. Men det er ikke fordybelse. Jeg får bare presset noget mere ind i en dag, hvor jeg ellers ikke kan finde tid til det.Men er det i bund og grund godt?

Læs en bog – inden du bliver syg!

Organisationen The Reader faciliterer læsegrupper for syge og socialt udsatte. Forskere ved Liverpool University har evalueret effekten af organisationens arbejde og fundet et lindrende potentiale i dens tilgang. Men hvorfor først få de oplevelser, når vi er blevet syge?

Derfor skal vi se tv-serier sammen

Er der forskel på at sidde og se en film derhjemme og i biografen? I biografen oplever du sikkert en eller anden form for fællesskab mellem jer i salen. Tv-serier ser man derimod i hjemmet. For mange er det derfor ofte en ikke-social oplevelse. Og det er en skam.

Hvad er Virkelig Fiktion?

Anbefalinger | Arrangementer | Fællesskaber

Virkelig Fiktion er for dig, der søger sprog til tilværelsens komplekse emner og rum til fordybelse, refleksion og samtaler.
Vi bringer folk sammen i fællesskaber omkring fiktionen.

Vi afholder arrangementer og starter samtaler om fiktionskunsten for at skabe plads til den og for at sikre, at vi får talt sammen om tilværelsens komplekse emner. For fiktioner kan sætte ord på vores erfaringer og fortælle de individuelle og subjektive historier på måder, som kan oplyse os, bevidstgøre os, berolige os og socialisere os. Også uden for fiktionen!

Hvad er Virkelig Fiktion?

Vores tanker er himmelstræbende, måske flyvske.
Flyv med os!

Hvorfor Virkelig Fiktion?

Måske er vores ambitioner og idealisme naiv.
Vurder selv!

Hvad er du på udkig efter?

Vi anbefaler skønlitteratur, tv-serier og film. Bliv inspireret til din næste fiktionsoplevelse, eller deltag i vores arrangementer for at begynde samtalen med andre om værkerne og deres temaer.

Litterære anbefalinger

Vores litterære anbefalinger præsenterer dig for nye værker og gør din vej ind i dem nemmere. Vi håber, du vil læse med!

Serie-anbefalinger

Tv-seriers lange format egner sig til komplicerede fortællinger og komplekse karakterer. Vi anbefaler dig de største serieoplevelser.