Os bag Virkelig Fiktion

Vi har universitetsbaggrunde, men er formet af forskellige fag. Vi har dog kærligheden til fiktionsfortællinger tilfælles.
Du kan læse mere om os nedenfor eller om Virkelig Fiktion ved at klikke på knappen herunder.

Mathias Emil Stenrøs

Litteratur- og serieskribent

I mange år var jeg ikke glad for at læse skønlitteratur.

Hverken i folkeskolen eller i gymnasiet følte jeg mig klog nok i dansktimerne. Jeg forsøgte at følge fagets analysemodeller, når vi læste romaner, noveller og digte, men blev frustreret over ikke at kunne analysere og fortolke mig frem til det, teksterne angiveligt skjulte for mig. For det fik jeg nemlig at vide, at de gjorde: skjulte noget for mig. Og det var min opgave at finde det ”noget”. Kunne jeg ikke det, fik jeg en lav karakter. Først efter gymnasiet opstod læseglæden hos mig helt af sig selv, da jeg begyndte at kunne læse, hvad jeg ville, og hvordan jeg ville. Derfor søgte jeg – efter et år på læreruddannelsen – ind på danskstudiet på Københavns Universitet. Her blev min læseglæde imidlertid banket tilbage. For igen mødte jeg en undervisningsform, der ofte gik ud på mistroisk læsning af skønlitteraturen og en indimellem lidt for højtidelig tilgang til skønlitteraturen. Igen begyndte jeg at føle, at jeg ikke var klog nok, hvorfor jeg i stedet specialiserede mig i tv-serier for at stille min fiktionssult.

I dag har jeg igen fundet læseglæden, men jeg frygter, at andre fravælger skønlitteraturen af samme grund som jeg. Det er en af mine vigtigste motivationer for at skabe Virkelig Fiktion.

En anden motivation er afledt af en vanskelig periode i mit liv. Jeg havde lige mistet min far og havde brug for hjælp. Jeg følte, jeg var ved at miste forstanden, fordi jeg ikke vidste, hvordan jeg skulle være i sorgen, hvordan jeg skulle leve med den. Hos en psykolog fik jeg hjælp til at rydde op i mit indre, men jeg havde også brugt for at høre om andre, der havde været i en lignende situation som jeg. Jeg havde brug for at finde forskelle og ligheder, finde ord til de tanker, jeg havde, og for at høre, at det, jeg følte, var normalt. Alt det fandt jeg i litteraturen!

På den baggrund tror jeg, at andre også vil kunne have gavn af og glæde ved at læse skønlitteratur. Men jeg tror også, at mange holder sig tilbage fra dette af frygt for ikke at kunne forstå den – fordi vi har lært i skolen, at den forsøger at skjule noget for os, og at der er rigtige og forkerte måder at læse og forstå litteraturen på.

Jeg vil gerne medvirke til at åbne skønlitteraturen op og gøre den mere tilgængelig for flere mennesker. Men jeg vil også vise, hvordan fiktionskunst generelt – fx også tv-serier og film – kan gøre os klogere på virkeligheden. Fordi den kan fortælle om virkeligheden på særlige måder, og fordi den kan danne udgangspunkt for samtaler om tilværelsens komplekse emner og følelser.

Mikkel Laustsen Jensen

Filmskribent

En interesse vakt fra barnsben

I barndomshjemmets stue blev jeg introduceret for kavalkader af film, der havde gjort indtryk en tand længere oppe ad stamtræet. Som for så mange andre blåøjede børn og unge var det adventure-, fantasy- og senere science-fiction-genrerne, der vakte enorm begejstring. Indenfor skærmens ramme så jeg en fremmed virkelighed, der brød min virkeligheds grænser – og enhver film, der formåede at puste til fantasiens ild, levede videre i mit eget hoved. Jeg forsvandt jævnligt ind i fantasiens verden, men når virkeligheden kaldte mig tilbage, forsvandt den fiktive verden ikke. Jeg tog den med mig. Min ungdoms protagonister fra svundne tider, fremtider og fjerne galakser endte med at udgøre et moralsk persongalleri, som jeg tog med mig ud i virkeligheden – fra Indiana Jones og Aragorn til Neo og Obi-Wan. Popcorn og fantasi var overskriften.

Sidenhen har mit forhold til filmkunsten udviklet sig noget. Heltefortællinger fylder lidt mindre, men den selvsamme oprindelige nysgerrighed har ledt til en bred udforskning af filmverdenens afkroge, der har fostret et væld af nye perspektiver – på både film og virkelighed. Jeg kan umuligt overvurdere den indflydelse, som filmens verden har haft på mig, og jeg bruger den som et evigt lærings- og fordybelsesrum. Det er et rum, hvor jeg stifter bekendtskab med ideer og tanker – fremmede såvel som ligesindede – og hvor min virkelighed og dens refleksioner får lov at ånde frit og spejle sig i fiktionen.

Jeg er i dag 28 år, og den lange studietid på universitetet er ved at lakke mod enden. Jeg har betrådt en brøkdel af kloden, gennemlevet et blink af dens levetid, og antallet af virkeligt nære kontakter kan nok tælles på få hænder. Samtidig har jeg set verdener på tværs af tidsaldre og alternative virkeligheder og opbygget nære forhold til et utal af sind – for jeg har set verdenen gennem deres øjne. Fiktionen har vist mig virkeligheder, som vores verden aldrig kommer til at rumme, og jeg er blevet inviteret ind i fremmede kulturer. På vejen er mine sanser blevet udfordret og belønnet, og jeg sidder tilbage med alt andet end en følelse af en lille eksistens i en stor verden.    

Jeg er langt fra færdig med at tumle ned igennem filmverdenens kaninhul, og på sin vis lever mit barnlige jeg stadig i bedste velgående, selvom interesserammen har bredt sig sidenhen. Jeg søger ikke kun tilflugt i filmen (selvom det hænder), men leder efter indsigt og inspiration at kunne tage med mig ud i virkeligheden igen. Jeg håber at kunne hjælpe til at vække samme filmglæde i dig.

Umiddelbare favorit filmkunstere (evigt foranderlig): David Lynch, Andrei Tarkovskij, Ingmar Bergman, Orson Welles, Charlie Kaufman, David Cronenberg. 

Hvad er Virkelig Fiktion?

Virkelig Fiktion er for dig, der søger sprog til tilværelsens komplekse emner eller rum til fordybelse, refleksion og samtaler.

Vi anbefaler, afholder arrangementer og starter samtaler om fiktionskunsten. På den måde skaber vi plads til den i nutiden og for fremtiden. Det gør vi, fordi fiktioner med et særligt sprog kan sætte ord på tilværelsens komplekse erfaringer og sammensatte følelser og dermed fortælle historier, som kan oplyse os, bevidstgøre os, berolige os og socialisere os. Også uden for fiktionen!

Hvad er Virkelig Fiktion?

Vores tanker er himmelstræbende, måske flyvske. Flyv med os!

Hvorfor Virkelig Fiktion?

Måske er vores ambition og idealisme naiv. Vurdér selv!

Hvad er du på udkig efter?

Vi anbefaler skønlitteratur og tv-serier. Bliv inspireret til din næste fiktionsoplevelse, eller deltag i vores arrangementer for at begynde samtalen med andre om værkerne og deres temaer.

Litterære anbefalinger

Vores litterære anbefalinger præsenterer dig for nye værker og gør din vej ind i dem nemmere. Vi håber, du vil læse med!

Serieanbefalinger

Tv-seriers format egner sig til komplicerede fortællinger og komplekse karakterer. Vi anbefaler dig de største serieoplevelser.

Filmanbefalinger

Film kan med sine virkemidler skabe fiktive universer, der kan forandre os. Vi præsenterer dig for film, der kan netop det.