Komplekse tv-serier

Siden 1980’erne har tv-branchen gennemgået en markant udvikling. Økonomien og den kunstneriske frihed i branchen er vokset som følge af teknologiske, produktionsmæssige og kommercielle faktorer, som har ændret distributions- og  seerpraksisser. Forandringerne ses både æstetisk, narrativt og tematisk i serierne, og udviklingen har medført, at de nye former for tv-serier er blevet kaldt bl.a. ”quality tv” (McCabe & Akass samt Feuer 2007), ”high end tv” (Nelson 2007) og ”complex television” (Mittell 2015).

Kompleks æstetik

Økonomien i tv-branchen er vokset voldsomt de seneste årtier, og de store serie-producenter, såsom Netflix og HBO, er nogle af tidens største producenter og distributører af populærkultur. Den gode økonomi har betydet, at seriernes filmiske æstetik er forbedret betragteligt, og tv-serierne kan i dag indeholde scener, der kunne fungere på biograflærredet. Derudover er der så mange penge i branchen, at producenterne ikke længere er tvunget til at lave serier, som alle kan lide, og som skal have tårnhøje seertal. I stedet kan de – til en vis grad i hvert faldt – lave mange forskellige serier, så der er noget enhver smag.

De æstetiske muligheder samt den kreative frihed lokker stadigt større stjerner til tv-branchen – stjerner, der tidligere kun ville lave store filmproduktioner. Stjernerne kommer med prestige, glamour og nye idéer, der igen er med til at hæve det æstetiske niveau for tidens komplekse tv-serier. Effekten er, at adskillige tv-serier fremstår narrativt og æstetisk innovative og udfordrende.

Kompleks karakterer

Tony Soprano (The Sopranos), Walter White (Breaking Bad), Stringer Bell (The Wire) og Carrie Mathison (Homeland) er blot fire af de talrige komplekse karakterer, vi møder i de moderne tv-serier. Karakterer, der ikke kan sættes i bås, men giver kulør til deres respektive serier og efterlader os seere med kontrasterende følelser for dem og deres adfærd.

Tv-seriernes lange narrative format giver serieskaberne mulighed for at udvikle og nuancere deres karakterer, som derfor vanskeligt kan karakteriseres som enten onde eller gode. Tværtimod bliver karaktererne mere komplekse, mere menneskelige!

Det lange narrative format ansporer os desuden til at engagere os i karaktererne. Fordi vi tilbringer så lang tid med dem og har så fri adgang til deres liv, føler vi, at vi kender karaktererne. Vi griner med dem, græder med dem, skammer os over deres adfærd og beundrer deres valg. Mange af os har nok følt os som en del af gruppen i Friends, grædt over en karakters død i Game of Thrones og er blevet chokeret over slutningen på Six Feet Under og The Sopranos.

Kompleks temaer

Der var engang, hvor tv-producenter frygtede at skræmme seere væk med krænkende eller eksplicit indhold, fx stødende sprogbrug, vold og komplicerede historier. Sådan er det ikke længere.
I dag eksperimenterer mange skabere både æstetisk og narrativt med komplicerede fortællinger om komplekse temaer. Det egner tv-serieformatet sig nemlig fremragende til.
Det lange format kan strække sig med timelange afsnit over adskillige sæsoner, hvorfor skaberne kan tillade sig at dvæle ved situationer, der måske end ikke driver plottet fremad, men ”blot” nuancerer en karakter eller udfolder et stemningsfuldt øjeblik, fx ved at give tid til stilheden i en samtale, som kan være lige så fuld af betydning som ordene i samtalen.
En serie kan give plads til alle de omveje, der også findes i et rigtigt liv, og derfor egner tv-serier sig eksempelvis til at skildre komplicerede fortællinger om komplekse temaer, der ikke bare kan udredes og forklares på to timer.

Vores anbefalinger

Mennesket er et historiefortællende væsen. Vi har altid fortalt hinanden historier om vores erfaringer i verden og på den måde lært hinanden om verden og dens fænomener. Tv-serien er en moderne form for den slags fortællinger og har i kraft af formatet forudsætningerne til at fortælle historier om mennesker og virkelige fænomener på måder, der har et stort erkendelsespotentiale for os seere. Det vil sige potentiale til at give mennesker dybere indsigt i virkeligheden. Vi har set og beskrevet de tv-serier, vi mener har et stort potentiale til at gøre os klogere på os selv, på hinanden og på verden.

Hvad er du på udkig efter?

Vi anbefaler skønlitteratur, tv-serier og film. Bliv inspireret til din næste fiktionsoplevelse, eller deltag i vores arrangementer for at begynde samtalen med andre om værkerne og deres temaer.

Litterære anbefalinger

Vores litterære anbefalinger præsenterer dig for nye værker og gør din vej ind i dem nemmere. Vi håber, du vil læse med!

Serie-anbefalinger

Tv-seriers lange format egner sig til komplicerede fortællinger og komplekse karakterer. Vi anbefaler dig de største serieoplevelser.