Serie-anbefalinger

Tv-serier er ét af popkulturens mest udbredte formater. Vi anbefaler dig de tv-serier, som vi tror på kan give dig en stor oplevelse, og som kan påvirke måden, du ser verden på, når du fjerner blikket fra skærmen.

Når vi ser tv-serier, lever vi os ind i begivenhederne og knytter os til karaktererne – måske endda over sæsoner og år. Med tiden bliver karaktererne som bekendte; vi håber, at det går dem godt, og vi frygter, at det går dem dårligt. Vi glæder os, vi lider, vi ængstes, vi skammer os, vi sørger, vi griner, og vi græder med og over dem.

Med vores anbefalinger forsøger vi at sende dig i retning af tv-serier, der kan give dig store oplevelser, få dig til at fordybe dig og reflektere, og som kan motivere samtaler. For fiktionen giver os mulighed for at blive klogere på os selv, på hinanden og på vores omverden.

Vores anbefalinger er ikke udtømmende; de er introducerende og har til formål at gøre din vej til værket kortere og vejen ind i værket nemmere, eller måske vise dig et andet perspektiv på værket.

Vi håber, du vil læse med og dele dine serieoplevelser med os! Du finder vores anbefalinger nedenfor.

Vores anbefalinger

(Foto: © RÚV)

Ministeren

I Danmark har vi længe set os selv som sande tv-seriegenier. Men også i de andre nordiske lande er der i de seneste år blevet produceret tv-serier af høj kvalitet. Et af de nyeste skud på stammen er den islandske serie Ráðherrann – på dansk Ministeren – fra 2020, og den kan vi kraftigt anbefale. For mens især skønlitteraturen altid har behandlet og undersøgt psykiske lidelser både nysgerrigt og problematiserende, eksistentielt og socialt, individuelt og relationelt, så har tv-seriemediet ikke samme tradition. Men det er Ministeren med til at rode bod på, hvilket er både kærkomment, ubehageligt, tankevækkende og bevægende.

(Foto: Henrik Ohsten © TV2)

Efterforskningen

I efteråret 2020 løb TV2’s dramatisering af efterforskningen af den såkaldte “ubådsag” for første gang over skærmen. Mange var skeptiske, men instruktør Tobias Lindholm havde fundet en respektfuld og nuancerende måde at behandle sagen på – langt mere respektfuld og nuanceret end mediernes og lægfolkets behandling af sagen tilbage i 2017. Serien giver nye perspektiver på sagen; den konfronterer os med vores egen rolle, vækker refleksion over, hvad kunsten kan tilbyde og peger linsen væk fra gerningsmanden og over på sagens sande helte.

© TDC Group

29

Genkendeligheden og underholdningen er stor, når Julie og Jesper fortæller om deres hverdagsoplevelser i og omkring deres 30. leveår. De befinder sig et sted i livet, hvor uddannelsen er overstået, karrieren er begyndt, og voksenlivets motorvej ligger åben – et tidspunkt, hvor mange nok forestiller sig, at man ville begynde at have styr på det hele. Men det synes hverken Julie eller Jesper, at de har, og det bliver de ustandseligt konfronteret med.

© Netflix

Alias Grace

”Alias Grace” er en grum, intelligent og besynderligt overset perle af en miniserie baseret på Margaret Atwoods roman af samme navn. Mens livsstilsprogrammer tilbyder kække personlighedsanalyser ved gennemsyn af folks garderober og køleskabe, skildrer de seks nervepirrende afsnit menneskets gådefuldhed i al dens forvirrende og frustrerende herlighed. ​

© HBO

The Wire

The Wire er i mange år blevet nævnt blandt de bedste tv-serier, der nogensinde er blevet produceret. Serien er blevet rost af både sociologer og gadebande-krigere for sin autentiske skildring af bandekriminalitet og parallelsamfund.

© HBO

I May Destroy You

Da Arabella vågner kan hun kun huske fragmenter af nattens hændelser. De hvinende flashbacks varsler – et sløret glimt af en mand, der står bøjet over hende og banker sin krop mod hendes, stønnende og svedende.

I May Destroy You handler om ødelæggelse. Om det, der går i stykker i os mennesker, hvis vi bliver udsat for overgreb fra andre mennesker. Men serien handler også om oplysning og opbygning. For den oplyser os om, hvordan overgreb kan have forskellige udtryk, og den skildrer, hvor hårdt det er for os at bygge os op igen – men også, at det kan lade sig gøre.

© Netflix

Fauda

Hvorfor bliver konflikten mellem Israel og Palæstina bare ved og ved? Første sæson af tv-serien Fauda løser ikke konflikten, men serien nuancerer de mennesker, der er fanget i den, og viser os perspektiver på konflikten, som de journalistiske perspektiver sjældent får formidlet.

© HBO

Six Feet Under

“Serien konfronterede mig med så mange forskellige former for sorg og tab, at den gav mig et sprog til den komplekse sorgfølelse, jeg oplevede – en følelse, som ikke bare kommer i én form og ét udtryk. Sorg er aldrig én ting, én tilstand. Den kommer og går, som det passer den, og den kan tage adskillige former og udtryk og skifte mellem disse fra det ene øjeblik til det næste.”

Læs hele anbefalingen om, hvad bedemandsfamilien i Six Feet Under generelt kom til at betyde for vores skribent.

© Netflix

Kalifat

Hvorfor vælger unge, der er vokset op i vestlige, demokratiske lande, at rejse til Syrien for at tilslutte sig og kæmpe for diktatoriske og undertrykkende kræfter som Islamisk Stat? Det spørgsmål stilles og undersøges i den svenske serie Kalifat.

© Amazon Prime Video

Transparent

Har du svært ved at finde rundt i de mange køns- og seksualitetsbetegnelser, der i stigende grad er begyndt at blive talt om de senere år? Forstår du ikke helt, hvad de skal til for, og hvorfor det er så vigtigt for nogen? Eller forstår du det omvendt fuldstændigt – måske på egen krop –, men føler dig alene med dine tanker og følelser? Dramedy-serien Transparent giver et rørende indblik i, hvorfor det er vigtigt, at vi ikke affejer udviklingen, men i stedet lytter til dem, der oplever ikke at passe ind i fortidens opstillede kønskategorier.

© FX Networks

Better Things

Utaknemmelige børn, en uforstående eksmand, et krævende arbejde og næsten ingen anerkendelse. Lyder det genkendeligt? Så læs med her og få bekræftet, at man sagtens kan elske sine børn, selvom man indimellem hader dem. Denne anbefaling handler om skuespiller og showrunner Pamela Adlons komedieserie Better Things, som er inspireret af Adlons eget liv og egne oplevelser i forsøget på og i kampen for at balancere familieliv og karriere.

© HBO

Looking

Friends, New Girl, How I Met Your Mother, Girls og Sex and the City. Ja, utallige tv-serier har vennegrupper som deres narrative omdrejningspunkt. Men uanset gruppernes kønsmæssige sammensætning har de ofte det til fælles, at personerne overvejende er heteroseksuelle. I den amerikanske tv-serie Looking består vennegruppen dog overvejende af homoseksuelle mænd, og serien skildrer vennernes helt almindelige hverdag i San Francisco med arbejde, ambitioner og den evige jagt på kærlighed. Det hele er meget ”hverdagsagtigt” – alligevel er Looking en forfriskende oplevelse og en vigtig serie.

© HBO

Insecure

For ikke ret mange år siden blev tv-serier anset for at være letindtagelig og blød masseunderholdning – måske navnlig i akademiske kredse og i filmbranchen. I dag er tv-seriebranchen nyskabende og konfronterende både æstetisk og fortællemæssigt; den er kreativ, politisk og problematiserende. Det er HBO-serien Insecure et eksempel på. Tv-serien startede ud som en webserie, blev så købt af HBO og er siden blevet kendt og anerkendt bredt med adskillige nomineringer ved store prisuddelinger.

© Showtime

The Affair

Parforhold, familierelationer, svigt og utroskab er nogle af de nøgleord, man kan bruge til at beskrive tv-serien The Affair. Men over hele tv-serien svæver spørgsmålet om, hvordan vi erfarer, hvad vi erfarer, og hvordan vi forskyder vores erfaringer i deres egen eftertid. The Affair er fuld af konflikt, vrede og kærlighed, men tv-serien spørger først og fremmest, om det, vi selv har oplevet som sandt, faktisk kan kaldes for sandhed, og den viser, hvordan vi bygger vores liv på forestillinger, på fiktioner.

© HBO

Tør aldrig tårer bort uden handsker

© Danmarks Radio

© Amazon Prime Video

Flere anbefalinger er på vej! Vi arbejder på højtryk. Indtil da...